Bebeklere Brokoli, tam bir C vitamini deposu olmakla birlikte kış aylarında bebekler için en sık tercih edilen sebzelerden biridir. Her anne ise bebeğini en doyurucu ve sağlıklı sebzelerle beslemek ister. Ancak bazı sebzelerimizin tadı miniklerimizin hoşuna gitmeyebilir. O nedenle brokoliyi farklı sebzelerle birleştirerek püre halinde ya da çorba olarak bebeğinize verebilirsiniz.
Ne zamandan itibaren bebeklere brokoli verilmelidir?
Doktorunuz aksini söylemediği sürece 8. ay itibariyle bebeğinize brokoli verebilirsiniz. Ancak bebeğinizin sindirim ile ilgili bir sorunu bulunuyorsa bunun için minik gurmenizin biraz daha büyümesini bekleyebilir ya da doktorunuzun gözetiminde verebilirsiniz.
Brokoli Püresi Nasıl Yapılır?
Malzemeler
1 tam brokoli ( yerine karnabahar da kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı yulaf
Yarım havuç
Bir çay kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Brokoli ve havucu buharda ya da az miktar su kullanarak haşlayın. Daha sonra yulaf ezmesini yarım çay bardağı su kullanarak haşlayın. Eğer ki buharda pişirme işlemi yapmayacaksınız hepsini tek bir yerde haşlayabilirsiniz. Hepsi yumuşadığında ise çatalla ezerek püre haline getirin.
Bebeklere Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?
Malzemeler
1 çay bardağı brokoli
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Çeyrek havuç
1 tatlı kaşığı labne peyniri
Yapılışı
Havuçları küp küp doğrayın ve brokoli ile buharda yumuşayana dek pişirin. İsteğe göre suyunu da çok az çektirebilir daha kıvamlı bir çorba elde edebilirsiniz. Daha sonra içerisine labne peyniri ve zeytinyağını da ekleyerek servis edebilirsiniz.
Brokoli Faydaları Nelerdir?
Günde 1 adet brokoli yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılamış olursunuz.
Lif kaynağıdır ve içerdiği lifler sindirimi kolaylaştırır.
Hücre yapısını korur ve kanserle mücadele eder.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncinizin artmasını sağlar.
Brokoli Zararları Nelerdir?
Aşırı tüketildiğinde içerdiği vitamin ve mineraller sonucunda bazı yan etkileri olabilmektedir. Bebeklerde gaz yapabilmektedir. Bu da size ve bebeğinize zor anlar yaşatabilmektedir.
Cilde uygulandığında bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Fazla tüketim sonucu gaz yapabilir ve midede şişkinlik hissine sebep olabilir.
Bunun yanında bazı insanlar da brokoli alerjisi olabilmektedir. Çünkü içerisinde alerjileri olan polenlere benzer proteinler bulunmaktadır. Buna ise polen meyve alerjisi denilmektedir. Eğer sizlerin de böyle bir durumu var ise kesinlikle doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.